woensdag 11 juli 2012

Oppositie zit Partij van de Regio's op de hielen

De Moederlandpartij van Joelia Timosjenko en Arseni Jatsenjoek's Beweging voor Verandering zijn de Partij van de Regio's van president Viktor Janoekovitsj tot op een tiende procentpunt genaderd. De regeringspartij kwam in een peiling van GfK uit op 19,4 procent tegen 19,3 procent voor de verenigde oppositie. De partij Oedar van bokser Vitali Klitsjko komt uit op 12,4 procent, de Communistische Partij op 4,7 procent.

Veel kiezers hebben echter nog niet bepaald waarop zij eind oktober bij de parlementsverkiezingen hun stem gaan uitbrengen. Het gaat om iets meer dan een derde, 35 procent. Een andere factor maakt het nog moeilijker om de uitslag te voorspellen, want een kwart van de ondervraagden is helemaal niet van zins om te gaan stemmen en nogeens een kwart weet niet op welke partij.

Verontrustend is het antwoord van 6,2 procent van de ondervraagde Oekraïners of ze vatbaar zijn voor omkoping met geld, voedsel of goederen door kandidaten bij een volgende presidentsverkiezing. Vrouwen blijken daar nog iets meer toe bereid dan mannen. De helft van de ondervraagden blijkt niet te paaien, zij bepalen zelf wel waarop zij gaan stemmen en nemen geen cadeautjes met politieke bijbedoelingen aan.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: