vrijdag 20 juli 2012

Timosjenko weigert medewerking UESU-proces

Oud-premier Joelia Timosjenko weigert mee te werken aan de rechtszaak die gaat over haar vermeende belastingontduiking als mede-eigenaar van het energiebedrijf UESU in de jaren '90. Timosjenko wil eerst haar Duitse dokters raadplegen, aldus de gevangenisautoriteiten. Het zou al de zesde keer zijn dat zij haar medewerking aan het proces weigert. In alle voorgaande gevallen ging het er om dat zij zich door haar rugklachten niet in staat voelde om naar de rechtbank te gaan. De rechtszaak begint maandag.

Het ministerie van Volksgezondheid plaatste vrijdag een bericht op haar website waarin de Duitse artsen die Timosjenko behandelen er van worden beschuldigd dat zij politieke motieven hebben. Oekraiense artsen zouden hebben geconstateerd dat het hun Duitse collega's niet enkel te doen is om de medische behandeling. "Zij kijken dan naar het gedrag van de patient die maar door blijft gaan met klagen over haar gezondheid, en de Duitse dokters, die om voor Oekraiense dokters onbegrijpelijke redenen, geen diagnose willen stellen van de huidige gezondheidstoestand van Timosjenko en de termijn waarop zij uit het ziekenhuis ontslagen kan worden.''

Ook vrijdagmorgen meldde een anonieme, maar volgens het persbureau Interfax welingelichte bron dat Timosjenko mogelijk dezelfde dag nog wordt overgeplaatst van het ziekenhuis naar de Kavsjanivska-gevangenis in Charkiv. In de ochtenduren stond al wel een transportwagen van de politie bij de ingang van het ziekenhuis.

Bronnen: Interfax-Oekraine, Kyiv Post, Ukrinform

Geen opmerkingen: