zondag 26 augustus 2012

Analist: 'Zeker driekwart gaat straks stemmen'

Het vertrouwen in politieke partijen groeit naarmate ze meer nieuwelingen introduceren op hun kieslijst. Dat constateerde politiek analist Denis Bogoesh in een uitzending van Kanal 5. "Het is een publiek geheim dat bekende en beroemde Oekraïners alleen maar binnen worden gehaald om de populariteit van een partij te verhogen, niet omdat zij een belangrijke bijdrage leveren aan de politieke activiteiten van de partij. Het is dan ook maar de vraag wat zo'n partij met ze aan moet na de verkiezingen", aldus Bogoesh.

Dichters, schrijvers en zangers moeten maar eerst eens aantonen dat ze weten wat er speelt in hun land en wat zij voor Oekraïne willen doen, voordat ze zich daadwerkelijk in de politiek begeven. "Willen zij hun werk als parlementslid serieus oppakken, dan moeten ze toch zeker wel kennis hebben van onze wetgeving", luidt Bogoesh' kritiek op het accepteren van een kansrijke positie op een kandidatenlijst door bekende Oekraïners.

Hij constateert dat de mensen de 'oude' politici zat zijn. Bij elke verkiezing klinkt de roep om nieuwe mensen. "In de aanloop naar de verkiezingen van 2010 bleek Jatsenjoek in trek, daarna Tigipko. Nu hebben we twee nieuwe partijen, Oedar en Natalia Korolvska's Voorwaarts, Oekraïne! Ze staan er goed voor in de peilingen en maken een grote kans om in het parlement te komen. Eén op de zes kandidaten heeft politieke ervaring, de rest niet."

Boghoesh verwacht een hoge opkomst bij de parlementsverkiezingen van eind oktober. "Zeker 70 tot 75 procent. De bevolking voelt aan dat een beslissende slag gemaakt kan worden bij deze verkiezingen."

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: