zondag 26 augustus 2012

'Gas wordt eind dit jaar 40 procent duurder'

De gasprijs voor huishoudens gaat de komende jaren fors omhoog, mogelijk naar 160 tot 200 euro per duizend kubieke meter gas over twee jaar. Dat is de opvatting van voorzitter Oleksandr Todisjoek van Q-Club, een organisatie die informeert over alle mogelijke vormen van (alternatieve) energievoorziening. Todisjoek gaat uit van een gasprijs die over pakweg twee jaar uit komt op 160 tot 200 euro per duizend kubieke meter gas.

De prijsverhogingen zijn vooral het gevolg van de eis van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om de gasprijs voor de huishoudens volledig door te berekenen en niet, zoals nu gebeurt, voor de helft voor rekening van de rijksoverheid te laten komen. Het schrappen van die subsidie is een belangrijke voorwaarde van het IMF voor het verschaffen van een nieuwe lening van 12,4 miljard euro in het komende jaar.

President Viktor Janoekovitsj gaf afgelopen week tijdens een bezoek aan Charkiv te kennen dat de gasprijs voor de Oekraïense consumenten beslist niet omhoog gaat na de parlementsverkiezingen van eind oktober.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: