zondag 26 augustus 2012

Kerken veroordelen omzagen kruis door Femen

FEMEN vs. Church2Het omzagen van een kruis met Jezusbeeld door de actiegroep Femen was een stap te ver. De kerken hebben het protest, bedoeld als steunbetuiging aan de Russische band Pussy Riots, scherp veroordeeld.

Een woordvoerder van de Oekraïens Orthodoxe Kerk (patriarchaat Kiev) merkte bijvoorbeeld op dat ''we nog maar al te goed weten hoe onder het mom van de democratie onze kruisen werden vernield" in de Sovjettijd. "De vrouwen die dit kruis hebben ontheiligd, beschouwen zichzelf als verdedigers van de mensenrechten, maar in feite zijn ze navolgers van degenen die de terreur begingen in de tijd van Stalin."

"Niemand wil vreedzame protesten verbieden in Oekraïne, maar het moet niet ontaarden in bot vandalisme. Als kerken moeten wij één lijn trekken en ons daartegen verzetten", aldus een woordvoerder van de Grieks-Katholieke Kerk.

 David Milman, de rechterhand van de Oekraïense opperrabbijn vindt dat de media nieuwe acties van Femen moeten negeren. "Deze vrouwen moeten gestraft worden, maar niet door ze op te sluiten. Een flinke boete en ze verder negeren, dat is de beste straf."

Bron: Izvestia

Geen opmerkingen: