maandag 20 augustus 2012

Na varkenspest nu miltvuur in Zaporizjzjia

Een uitbraak van miltvuur is zaterdag geconstateerd in het dorp Vozesenka en de naaste omgeving ervan in de regio Zaporizjzjia. Het gebied is van de buitenwereld afgesloten om verdere verspreiding tegen te gaan. Wie het gebied uit wil, moet langs één van de drie controleposten om zich te laten ontsmetten.

Een 73-jarige inwoner van Vozesenka had een vaars die aan miltvuur was gestorven. Hij probeerde het vlees van het dier snel tegen een lage prijs te verkopen op de markt en hij bood het ook bij winkeliers aan voordat de veterinaire dienst tot de ontdekking zou komen dat het dier miltvuur had. Tien kilo van het besmette vlees ging naar een verzorgingshuis in het nabijgelegen Kirilivka. Inmiddels wordt iedereen die met het vlees in aanraking is geweest, behandeld met antibiotica.

De nieuwe uitbraak van een besmettelijke ziekte is pijnlijk voor de autoriteiten in Zaporizjzjia. Drie weken geleden werd in het door veel Russische toeristen bezochte gebied in het zuidoosten van Oekraïne ook al de Afrikaanse varkenspest geconstateerd. Het dorp Kamisjevata is nog altijd van de buitenwereld afgesloten om verspreiding van de voor mensen ongevaarlijke ziekte tegen te gaan. Alle varkens in het gebied zijn geruimd.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: