donderdag 9 augustus 2012

'Partij van Regio's wint geen stemmen met taalwet'

De kans is klein dat de Partij van de Regio's profijt trekt van de wet die het Russsich tot tweede officiële taal van Oekraïne maakt. Dat zegt politiek analist Oleksi Holoboetski. Hij vindt het niet meer dan logisch dat president Viktor Janoekovitsj de omstreden wet heeft bekrachtigd. "Hij had geen andere keus", meent Holoboetski in een interview met het persbureau Interfax.

Hij verwacht dat de nieuwe wet weinig teweeg brengt. "Het al of niet promoveren van het Russisch tot tweede taal van het land staat in de peilingen niet in de top-tien, niet eens in de top-twintig. Als we twee, drie maanden verder zijn dan hebben de mensen wel in de gaten dat deze wet hun leven niet heeft veranderd omdat ze tegenover een rechter nu ineens ook Russisch mogen praten. De scholen worden er niet beter van, ziekenhuizen evenmin."

Waar de Partij van de Regio's niet profiteert, en de Communistische Partij slechts enkele stemmen van de Partij van de Regio's afsnoept omwille van de taalwet, daar kunnen de nationalisten van Svoboda wel degelijk profiteren, meent Holoboetski. "Door dit goed uit te spelen, kunnen ze de kiesdrempel van 5 procent wellicht halen."
Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: