maandag 24 september 2012

Amerikaanse Senaat wil Timosjenko meteen vrij

De Amerikaanse Senaat doet een beroep op de Oekraiense regering om oud-premier Joelia Timosjenko vanwege haar slechte gezondheid onmiddellijk vrij te laten. Ook worden in een unaniem aangenomen motie het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) opgeroepen diplomatieke druk uit te oefenen op de autoriteiten in Oekraïne.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zou geen visa meer moeten verstrekken aan president Viktor Janoekovitsj, procureur-generaal Viktor Pshonka en anderen die verantwoordelijk zijn voor de veroordeling van Timosjenko tot zeven jaar gevangenisstraf.

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde maandagmorgen op de motie van de Amerikaanse Senaat dat er geen inhoudelijke reactie wordt gegeven. De manier waarop de motie tot stand kwam, is volgens het ministerie dermate onduidelijk dat ze niet serieus valt te nemen. "Naar tegenstanders werd niet geluisterd. Vijf minuten voor het einde van de zittingsdag werd een nieuwe tekst ingediend. Op dat moment waren nog maar vijf senatoren aanwezig.''

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: