donderdag 13 september 2012

Beloning 145 euro voor omzagen orthodox kruis

Een groep zegt namens de feministische actiegroep Femen te spreken, heeft een beloning van 145 euro uitgeloofd voor het omzagen van een orthodox kruis in Rusland, in navolging van wat Femen eerder deed in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Het bekrassen van een kruis levert de dader 48 euro op en het bekladden van een kerkmuur 77,50 euro.

De beloningen voor het beledigen van de Russisch-orthodoxe kerk zijn op internet gezet door de 23-jarige Karina Pankova, die zegt te handelen namens een groep activisten van Femen in de Russische stad Moermansk. Zij roept 'jonge en aantrekkelijke' jongeren op om in actie te komen tegen 'onredelijke wetten en de stijging van de woonlasten'. Daarvoor looft Pankova niet alleen 124 euro uit, maar potentiële activisten wordt namens Femen een chauffeur en een bodyguard beloofd.

Pankova, die zegt moslim te zijn zonder wrok tegen de orthodoxe kerk, vindt het ontbloten van borsten niet voor de hand liggen ''vanwege het noordelijke klimaat hier''. Dat heeft Pankova verklaard tegenover de radiozender Vesti FM. De vrouwen van Femen staan er om bekend dat zij hun borsten ontbloten om aandacht van de media te krijgen.

Bij Femen vermoeden ze dat Pankova het concept van Femen probeert te kopiëren. Aanvoerster Anna Goetsol zegt slechts eenmaal met Pankova te hebben gesproken, via internet. Zij noemt de oproep van Pankova ''een provocatie'', aangezien Femen nog nooit iemand heeft betaald om actie te voeren. Van een relatie tussen Femen in Oekraïne en de actievoerders in Moermansk is evenmin sprake.

Als een reactie op de veroordeling van leden van de band Pussy Riot tot drie jaar gevangenisstraf is deze week in de Russische stad Tver door drie actievoerders een orthodox kruis in brand gestoken. Het kruis was wel speciaal voor dit doel neergezet.

Bron: RT.com, Kyiv Post

Geen opmerkingen: