vrijdag 14 september 2012

EU wil weer met Oekraïne om de tafel

Een pauze inlassen in de gesprekken tussen de Europese Unie en Oekraïne is niet verstandig. Zowel de Zweedse minister Carl Bildt als voorzitter Elmar Brok van de commissie voor buitenlandse zaken van het Europese parlement kwamen tot deze conclusie na een gesprek met de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj op het schiereiland Jalta. Ook Eurocommissaris Stefan Fule nam deel aan dit gesprek. De politici zijn op Jalta vanwege een internationale conferentie.

Het drietal benadrukte echter ook dat Oekraïne geen loopje mag nemen met de democratische waarden zoals die binnen de EU worden gehanteerd. "Toen wij president Janoekovitsj een jaar geleden spraken, hebben we ons volledig gericht op alles wat een nauwere band met Oekraïne in de weg stond. Vandaag hebben we het echter gehad over de noodzaak om door te gaan onderhandelen, maar tevens over de democratische beginselen waaraan we geen compromissen willen doen", lieten de drie weten.

Daarbij hebben zij tegenover de Oekraïense president hun bezorgdheid uitgesproken over de uitsluiting van twee oppositieleiders voor de komende parlementsverkiezingen. De oud-ministers Joelia Timosjenko en Joeri Loetsenko zitten in de gevangenis en mogen niet meedoen aan de verkiezingen. Bildt, Brok en Fule benadrukten dat de EU eerlijke verkiezingen verwacht. "Daarbij hebben we gewezen op het belang van de persvrijheid."

Janoekovitsj hield vrijdagmorgen een toespraak op de conferentie waarin hij beloofde dat alle kwesties die een betere relatie met de Europese Unie nu nog in de weg staan, na de verkiezingen worden opgelost.

Bron: Interfax-Oekraïne

Geen opmerkingen: