vrijdag 7 september 2012

Femen-activiste in Enschede, nog niet in Parijs

Femen-activiste Inna Sjevsjenko is niet in Parijs, maar in Enschede. De Twentsche Courant Tubantia meldt namelijk dat Sjevsjenko daar vrijdagavond optreedt tijdens de Pussy Riot Tribute Night, onderdeel van het Gogbot Festival. De tribute night is een oproep om de leden van de Russische punkband Pussy Riot vrij te laten.

Drie leden van deze band werden onlangs tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld na een protestoptreden in één van Ruslands belangrijkste kerken tegen president Poetin en de invloed van de orthodoxe kerk.

Sjevsjenko behoorde tot de activisten van Femen die in de Oekraïense hoofdstad Kiev uit protest tegen de veroordeling van de leden van Pussy Riot een kruis omzaagden. Dit kruis herinnert aan de slachtoffers van het Sovjetregime. De actie van Femen, waarvan de leden zich geregeld met ontbloot bovenlijf vertonen, leidde tot verontwaardiging.

Sjevsjenko werd na haar actie niet gearresteerd, maar is de afgelopen twee weken de klok rond in de gaten gehouden door de staatsveiligheidsdienst SBU. In de nacht van dinsdag op woensdag nam zij de benen. Ze wist haar achtervolgers af te schudden en stapte in de trein naar Warschau. Met de bedoeling om naar Parijs te gaan en daar haar werk voort te zetten, zo meldde Femen woensdag. Enschede zal een 'tussenstation' zijn.

Bron: De Twentsche Courant Tubantia

Geen opmerkingen: