woensdag 5 september 2012

Femen-activiste Sjevsjenko wijkt uit naar Parijs

Activiste Inna Sjevsjenko is er in de nacht van dinsdag op woensdag in geslaagd Oekraïne te verlaten. Zij is naar Frankrijk gevlucht, zo meldt de actiegroep Femen op haar website. Sjevsjenko behoorde tot de actievoerders van Femen die twee weken geleden een herdenkingskruis voor de slachtoffers van het Sovjetregime omzaagden in Kiev. 
 
Het was een protest tegen de veroordeling van de leden van de Russische band Pussy Riot tot drie jaar gevangenisstraf wegens een optreden in één van de belangrijkste orthodoxe kerken van het land.

Sjevsjenko werd 24 uur per dag in de gaten gehouden door de staatsveiligheidsdienst SBU die zich overduidelijk in de buurt van haar huis ophield. Binnen Femen werd besloten dat Sjevsjenko haar onvermijdelijke arrestatie beter niet kon afwachten en naar Parijs zou gaan, om daar haar werk voort te zetten.

Zij verliet haar huis midden in de nacht via het balkon, wist onderweg in de auto naar Korosten haar achtervolgers af te schudden en kon vervolgens ongehinderd op de trein naar Warschau te stappen.
 
Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: