woensdag 19 september 2012

Janoekovitsj: 'Handen af van de media'

Handen af van de media in deze verkiezingstijd. Deze ondubbelzinnige boodschap gaf president Viktor Janoekovitsj woensdag af op een bijeenkomst met de gouverneurs uit het hele land. Hij droeg de gouverneurs op om meteen actie te ondernemen als ze horen dat journalisten gehinderd worden bij hun werkzaamheden. Hij voegde er aan toe dat journalistieke arbeid er toe leidt dat alle deelnemende partijen in verkiezingstijd gelijke kansen hebben op aandacht van de media.

Janoekovitsj wees er ook op dat de waarnemers bij de parlementsverkiezingen van eind oktober geen strobreed in de weg gelegd mag worden. "Ze moeten juist alle hulp krijgen om te doen waarvoor ze naar ons land zijn gekomen", aldus de president. Hij wil zich daar persoonlijk voor inzetten en verwacht hetzelfde van de gouverneurs. "Alle overheidsorganisaties, ook politie en justitie, moeten snel reageren op eventuele klachten en verzoeken.''

Er is in de afgelopen weken al het nodige te doen geweest over druk op de media. Met name de kritische zender TVi heeft het moeilijk. De belastingdienst zit de eigenaar van TVi op de huid en de zender is in veel steden 'om technische reden' uit het pakket gehaald. In de hoofdstad Kiev ging het anders: daar zit TVi nu in het duurdere pakket van de lokale kabelaanbierder.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: