zaterdag 15 september 2012

Melnisjenko: Timosjenko betaalde mee aan moord

Ex-majoor Mikola Melnisjenko van de staatsveiligheidsdienst SBU verklaart dat oud-premier Pavlo Lazarenko 1996 opdracht eeft gegeven om parlementslid en zakenman Jevgen Sjerban te vermoorden. Een criminele bende kreeg de opdracht Sjerban te vermoorden. Dat gebeurde toen de parlementariër vanuit Moskou op het vliegveld van Donetsk arriveerde.

Lazarenko zou de opdracht hebben verstrekt, maar zijn zakenpartner Petro Kirisjenko en de latere premier Joelia Timosjenko zouden voor de financiering hebben gezorgd, aldus Melnisjenko op zijn Facebookpagina. De moordenaar is inmiddels overleden.

Melnisjenko kreeg jaren geleden een gesprek mee van toenmalig president Leonid Koetsjma met onder meer de hoogste baas van het Openbaar Ministerie, generaal Michailo Potebenko, en diens plaatsvervanger Mikola Obichod. In dat gesprek werd precies uit de doeken gedaan hoe het zat met de moord op Sjerban, verklaart Melnisjenko.

In april van dit jaar kwam Roeslan Sjerban, zoon van de vermoorde parlementariër, al met de beschuldiging dat Lazarenko en Timosjenko bij de moord betrokken waren. Beiden hebben dat steeds ontkend.

Lazarenko zit in de cel in de Verenigde Staten wegens afpersing en fraude. Zaterdag werd bekend dat hij mogelijk in november vrij komt. Timosjenko zit een gevangenisstraf van zeven jaar uit wegens machtsmisbruik; haar wacht ook nog een proces wegens belastingontduiking in de jaren '90 als mede-eigenaar van energiebedrijf UESU. Tegen oud-president Leonid Koetsjma liep enige tijd geleden al een strafrechtelijk onderzoek naar zijn betrokkenheid bij de moord op Sjerban. Dit onderzoek leverde geen strafbare feiten op.

De Moederlandpartij van Timosjenko reageerde verontwaardigd op Melnisjenko's nieuwe beschulding. Die zou op aandringen van de autoriteiten zijn gedaan. In de reactie wordt er op gewezen dat de voormalige beveiliger eerder al had aangeboden om tegen betaling te getuigen.

Bron: Interfax-Oekraïne

Geen opmerkingen: