zaterdag 29 september 2012

Oekraïne wil miljoenen hectares verpachten

Oekraïne wil 2 tot 4 miljoen hectare ongebruikt land als landbouwgrond verpachten. Dat heeft het ministerie van landbouw in Oekraïne, nu al een grote exporteur van graan, bekendgemaakt. In 2012 en 2013 wordt het areaal onder de aandacht van binnenlandse en buitenlandse boeren en investeerders gebracht.

De regering gaat uit van een pacht die 50 jaar duurt en waarover geen belasting wordt geheven. De eigenaren krijgen het recht hun volledige opbrengst te exporteren. Wel verwacht de staat in ruil voor een faciliterende rol een deel van de winst of oogst, welke dan wordt opgeslagen als strategische reserve. De staat richt zich op partijen die in staat zijn op technologisch en vakkundig hoogwaardige wijze te boeren. In het verleden trok Oekraïne vanuit die visie al Nederlandse maar ook Duitse en Scandinavische boeren aan.

Als het project een succes blijkt, zal de regering nog meer gronden in de markt zetten. Volgens landbouwminister Mikola Prisjaznioek is in Oekraïne in totaal ongeveer 10 miljoen hectare grond die geen bestemming heeft. Oekraïne kijkt naar investeerders wereldwijd. Onlangs sloot het land een deal met China. Oekraïne spreekt af jaarlijks enkele miljoenen tonnen mais tegen een marktconforme prijs te exporteren naar China terwijl andersom 3 miljard dollar aan leningen wordt verstrekt tegen zachte voorwaarden.

In Oekraïne wordt momenteel 15 miljoen hectare door de landbouw gebruikt. Het land verwacht in 2012 47 miljoen ton graan te oogsten en 20 miljoen ton uit te voeren. Het land wil de komende jaren de productie opvoeren tot 100 miljoen ton, zei Prysyazhnyuk onlangs. Het land wil meer aansluiting op de wereldmarkt en onderhandelt momenteel met de termijnmarkt Chicago over het aanbieden van Oekraïens graan via termijncontracten.

Tevens zoekt de regering naar meer strategische samenwerking met buurland Rusland, waarmee het mede onderdeel was van de Sovjet-Unie.

Bron: Boerderij.nl

Geen opmerkingen: