donderdag 13 september 2012

Partij van Regio's stijgt, Moederlandpartij omlaag

De Partij van de Regio's gaat in een peiling van het bureau Rating aan de leiding met 26,3 procent van de stemmen. De Moederlandpartij zou uitkomen op 22,6 procent als er nu parlementsverkiezingen zouden zijn. Oedar, de partij van Vitali Klitsjko, staat op 12 procent en de Communistische Partij op 10,8 procent. Deze vier partijen kunnen er zeker van zijn dat ze de kiesdrempel halen.

Dat geldt niet voor de nationalistische partij Svoboda met 4,1 procent en Voorwaarts, Oekraïne! van Natalia Korolevska. Ons Oekraïne en de Radicale Partij van Oleh Liasjko kunnen het wel vergeten met respectievelijk 1 en 0,6 procent. Van alle deelnemers aan de peiling gaf 16,6 procent aan nog geen keus te hebben gemaakt. Inmiddels heeft 40 procent besloten zijn of haar stem uit te brengen, 34 procent doet dat misschien. Vooral in het westen en midden van het land is de bereidheid groot om op 28 oktober te gaan stemmen.

De regerende Partij van de Regio's klimt langzaam uit het dal. In juli stond de partij van president Viktor Janoekovitsj en zijn premier Mikola Azarov nog op 20 procent, in augustus was dat al 25 procent en inmiddels is dat dus 26,3 procent. De Moederlandpartij was lange tijd stabiel, maar zakte in september van 26 naar 23 procent. Svoboda en Voorwaarts, Oekraïne! zakken ook enigszins weg.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: