donderdag 20 september 2012

Partij van Regio's wil begrip 'laster' beter omschrijven

De Partij van de Regio's wil tegemoet komen aan de bezwaren van journalisten tegen de wetswijziging die op laster een gevangenisstraf zet van maximaal drie jaar. De journalisten vrezen dat zij niet meer in staat zullen zijn om fraude en corruptie aan de kaak te stellen, omdat de betrokkenen dan meteen naar de rechter stappen om ze aan te klagen. Deze dreiging kan leiden tot censuur, zelfs tot zelfcensuur van de media en dat komt de maatschappij niet ten goede.

Fractievoorzitter Oleksandr Jefremov van de Partij van de Regio's in het parlement is bereid om begrippen als laster beter te omschrijven in de Strafwet. ''Uit de jurisprudentie moet dan maar blijken wat wel en wat niet kan." Jefremov tekent er wel bij dat het belasteren van personen in vrijwel alle Europese landen strafbaar is. ''We leven nu eenmaal in een maatschappij waarin mensen grote woorden in de mond nemen, waarin ze mensen zonder bewijzen beschuldigen. En wie wil er nu leven in een maatschappij waarin het belasteren van iemand zomaar is toegestaan?"

De omstreden wijziging van de Strafwet werd dinsdag door het parlement goedgekeurd. Er is echter nog een tweede lezing/stemming nodig. Reporters Without Borders heeft het parlement al opgeroepen om het wetsvoorstel bij de tweede stemming af te wijzen. Donderdag kwamen daar nog protesten bij van Oekraiense journalistenorganisaties.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: