donderdag 6 september 2012

Politie pakt 25 illegale bezoekers Tsjernobyl op

De Oekraïense politie heeft afgelopen maand 25 illegale bezoekers van het afgezette gebied rond de kerncentrale van Tsjernobyl opgepakt. Onder hen waren acht buitenlanders uit een niet nader genoemd land. Het ging volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken om mensen die zich willens en wetens aan gevaren blootstellen.

Het gebied rond de in april 1986 door brand verwoeste kernreactor is in een straal van 30 kilometer afgezet. Alleen onder strikte voorwaarden is een bezoek aan het zwaar radioactieve gebied mogelijk.

De illegale bezoekers waren tussen 17 en 36 jaar oud. Onder hen waren twee vrouwen. Ze waren op weg naar Pripiat toen de politie hen oppakte.

"Ze waren zelfs blij de agenten te zien, want een aantal van hen was gewond geraakt onderweg en had dringend hulp nodig. Hun mobieltjes werkten niet in deze omgeving en het was ontzettend warm", aldus de woordvoerder. Ze kwamen er vanaf met ieder een boete van 35,45 euro.

Tijdens het EK voetbal werden drie Nederlanders aangehouden die het stralingsgebied rond de kerncentrale binnen probeerden te komen door het gaas van een toegangshek door te knippen. Ook zij kwamen er met slechts een boete vanaf.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: