dinsdag 18 september 2012

'Timosjenko profiteert van haar gevangenschap'

Het is dat oppositieleider Joelia Timosjenko in de gevangenis zit, anders zou haar aanhang inmiddels gehalveerd zijn. "Ze is een icoon van de oppositie, een martelaar in de ogen van veel kiezers. Haar gevangenschap heeft de oppositiepartijen verenigd'', meent politiek deskundige Kost Bondfarenko. In een interview met Radio Svoboda gaf hij zelfs te kennen dat het aan de autoriteiten te danken is dat Timosjenko nog altijd meetelt in de Oekraïense politiek.

"Ik vraag me af wie de regering adviseert om dit alles te doen, om Timosjenko steeds weer van van alles te beschuldigen. Dat houdt het vuur brandende", aldus Bondfarenko die een nieuwe oppositie tegen president Viktor Janoekovitsj geboren ziet worden binnen de Partij van de Regio's. ''Er zijn verschillende groepen binnen de partij die op de macht uit zijn. Als de tijd daar rijp voor is, dan brandt de strijd los."

Timosjenko blijft nog zeker een maand in het ziekenhuis in Charkiv, waar zij wegens ernstige rugklachten al enige tijd verblijft. Vice-minister Raisa Mojsejenko heeft dit woensdag verklaard. De Duitse arts Lutz Harms heeft haar dinsdag onderzocht en dit aan het ministerie van Volksgezondheid verklaard. Harms behandelt Timosjenko al enkele maanden, samen met twee collega's van de universiteitskliniek Charite in Berlijn.

Afgelopen week verklaarde een voormalige kamergenote van Timosjenko nog dat zij in feite ''gezond is, maar vanwege politiek gewin net doet alsof ze ziek is''.

Bronnen: Western Information Center, Radio Free Europe

Geen opmerkingen: