zondag 21 oktober 2012

Daders vier bomaanslagen wilden EK ontregelen


De daders van de bomaanslagen in de stad Dnipropetrovsk in april van dit jaar wilden volgens de staatsveiligheidsdienst SBU het naderende EK voetbal in diskrediet brengen. "Leden van de groep aanslagplegers gaven meteen na hun arrestatie toe wat ze hadden willen bereiken. Ze wilden chaos veroorzaken en protesten van de bevolking tegen de autoriteiten uitlokken", aldus Vitali Majokov, de leider van de onderzoeksgroep vrijdagavond in de talkshow Shuster Live.

Op 27 april ontploften binnen een uur vier bommen in het centrum van Dnipropetrovsk. Daarbij vielen 31 gewonden, waarvan er 26 in een ziekenhuis werden opgenomen. Eén van de slachtoffers, een 65-jarige man, verloor een hand. De bommen waren in afvalbakken geplaatst. De daders eisten 4,5 miljoen dollar om verdere bomaanslagen te voorkomen.

Het onderzoek tegen de daders strekt zich ook uit naar drie andere bomaanslagen in Charkiv, Zaporizjia en Dnipropetrovsk in 2011. Tot de verdachten behoren Viktor Soekajsov, professor politicologie aan de Nationale Universiteit Dniproeptrovsk, en Vitali Federiak, docent politicologie aan dezelfde universiteit. Komende week wordt het strafrechtelijk onderzoek afgesloten en is het aan het Openbaar Ministerie om de rechtszaak voor te bereiden.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: