woensdag 17 oktober 2012

Eén op vijf Oekraïners leeft in armoede

Het inkomen van één op de vijf Oekraïners is zo laag dat hij of zij amper de kans krijgt om aan de armoede te ontsnappen. Er is wel sprake van een verbetering, want in een jaar tijd reduceerde het aantal armen van 23,5 naar 19,6 procent.

Ljoedmila Sjerenko, hoofd van de afdeling die zich bezig houdt met de leefomstandigheden bij het Instituut voor Democrafische en Sociale Wetenschappen, ziet de toekomst met enige vrees tegemoet. "Met één op de vijf onder de armoedegrens is duidelijk dat de lonen in ons land te laag zijn."

Sjerenko legt uit dat het minimumloon weliswaar boven de armoedegrens ligt, maar dat de armoede toeslaat als van dit loon twee of meer mensen moeten leven. Daar komt bij dat vooral jonge gezinnen van het minimumloon rond moeten komen.

In de ogen van Sjerenko is het dan ook duidelijk dat kinderen en armoede vaak met elkaar verbonden zijn, al is ook hier sprake van een verbetering. Het aantal stellen met één kind dat onder de armoedegrens zit, is licht gedaald van 32,7 naar 32 procent. Gezinnen met twee kinderen waren in het afgelopen jaar echter slechter af. Zij maakten aanvankelijk 40,7 procent uit van het totaal, maar hun aandeel steeg naar 42 procent.

Huishoudens waarvan alle gezinsleden werk hebben, doen het relatief goed. Van hen leefde 24,3 procent in armoede; inmiddels is dat 22,5 procent. Bij de gezinnen met één of meer werklozen verslechterde de situatie: een jaar geleden zat 28 procent onder de armoedegrens, maar nu is dat 40,7 procent.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: