zondag 14 oktober 2012

Europarlementariër verrast door verkiezingstrucjes

Europarlementariër Marek Siwiec meldt op zijn weblog dat Oekraïne ''mij weer eens heeft verrast''. Hij volgt de in volle gang zijnde verkiezingsstrijd op de voet en verbaast zich over wat de regerende Partij van de Regio's uithaalt om stemmen te winnen. "Ik dacht dat ik alle verkiezingstrucjes onderhand wel kende, maar dat blijkt dus niet het geval'', aldus Siwiec.

Hij constateert dat de echte verkiezingsstrijd zich niet tussen de partijen afspeelt, maar in de districten waar de helft van de parlementskandidaten op zondag 28 oktober wordt aangewezen. ''Hier kent het menselijk vernuft geen grenzen'', meent Siwiec. "De meest opvallende uitvinding zijn de technische kandidaten die naast een sterke, bekende kandidaat op het stembiljet komen. Zij zorgen er voor dat er in een district met enkele duizenden kiezers meer dan twintig kandidaten zijn en de meesten daarvan doen alleen maar mee om stemmen bij de oppositie weg te trekken."

Het is hem ook opgevallen dat rechters doorgaans elke aantijging jegens een kandidaat van de regeringspartij afwijzen. Toen een lokale tv-zender herhaaldelijk weigerde een verkiezingsspotje van één van de kandidaten uit te zenden, werd een klacht bij de rechtbank ingediend. Die werd afgewezen.
 
"Hetzelfde gebeurde met een klacht over het overplakken van verkiezingsposters van de oppositie door de Partij van de Regio's. Dit alles geeft een bijzonder onplezierig beeld van de verkiezingsstrijd", aldus Siwiec die met name de situatie in Dnipropetrovsk in de gaten houdt.

Bron: Kyiv Post


Geen opmerkingen: