dinsdag 30 oktober 2012

Europarlementariërs oordelen niet eensluidend

De Duitse Europarlementariër Michael Gahler vindt dat de Oekraïense bevolking geen eerlijke verkiezingen heeft gehad. De vertegenwoordiger van de grootste partij in het Europese parlement, meldt dit op de website van de Europese Volkspartij.

Hij constateert dat het er op de verkiezingsdag zelf eerlijk aan toe is gedaan. "Maar het verkiezingsproces moet je in z'n geheel zien en dan constateer ik dat niet alle politieke partijen dezelfde kansen hebben gekregen." Hij doelt dan op de toegang tot overheidsmiddelen en tot de media, waarbij de regerende Partij van de Regio's beide wel had. ''Bovendien ontbraken door selectieve justitie belangrijke politici als Joelia Timosjenko en Joeri Loetsenko."

Gahler vindt dat een belangrijke voorwaarde voor het houden van eerlijke verkiezingen is dat de media vrijuit kunnen werken. Er was echter een verhoogde druk op journalisten en op media in het algemeen. Als voorbeeld noemt hij de enige onafhankelijke, landelijke tv-zender TVi die door de grote kabelaanbieders werd geweerd in de aanloop naar de verkiezingen.

Volgens Gahler heeft vooral de Partij van de Regio's gebruik gemaakt van overheidsmiddelen om campagne te voeren. Lange-termijnwaarnemers constateerden zeker twintig voorvallen in een twaalftal regio's. "Terwijl het tellen van de stemmen nog altijd bezig is, is het belangrijk om dit proces in de gaten te blijven houden, zodat met name in gebieden waar de partijen dicht bij elkaar liggen niet met de uitslag geknoeid wordt.''

Tegenover de kritiekvan Gahler staat de positieve opvatting van de sociaal-democratische Europarlementariër Hannes Sviboda. Hij vindt dat de verkiezingen naar behoren zijn verlopen, beter dan verwacht door veel critici van de Oekraïense autoriteiten. "De echt winnaars van de parlementsverkiezingen zijn de Oekraïense kiezers die hun stemrecht hebben kunnen uitoefenen en duidelijk hebben gemaakt wie hun steun verdient."

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: