maandag 15 oktober 2012

Moederlandpartij en Svoboda willen coalitie vormen

De Moederlandpartij wil na de parlementsverkiezingen een coalitie vormen samen met Oedar en Svoboda. Dat is maandag besloten op een partijcongres. "Ons belangrijkste doel is om Oekraïne democratisch en Europees te maken, en om president Viktor Janoekovitsj aan de kant te schuiven'', luidt een verklaring die na het congres werd gepubliceerd op de website van de Moederlandpartij.

Eerder besloot de nationalistische partij Svoboda al tot samenwerking met de Moederlandpartij. Die deed een oproep aan Oedar, de partij van bokser Vitali Klitsjko, om zich bij de Moederlandpartij en Svoboda aan te sluiten.

De coalitie van de oppositie wil een Grondwetswijziging zien te voorkomen waarbij het parlement voortaan de president mag kiezen in plaats van de bevolking. Ook moet er in het nieuwe parlement een wet worden aangenomen die het mogelijk maakt om de president af te zetten en moet meteen alles in het werk worden gesteld om oud-premier Joelia Timosjenko en minister Joeri Loetsenko uit de gevangenis te krijgen.

Ook moet een einde worden gemaakt aan het 'pianostemmen' in het parlement (door parlementsleden die voor afwezige collega's stemmen) en wil de oppositie de onschendbaarheid van de president, parlementariërs en rechters opheffen.

Bron: Interfax-Oekraïne

Geen opmerkingen: