zondag 14 oktober 2012

Nationalisten vieren 70 jaar UPA in Kiev

Duizenden Oekraïners hebben zondag in Kiev de 70e verjaardag gevierd van de oprichting van het verzetsleger UPA dat tijdens de Tweede Wereldoorlog zowel tegen de Nazi's als tegen de Sovjets vocht. Volgens de organisatoren waren het er meer dan 10.000, vooral aanhangers van de nationalistische partij Svoboda. Zij hadden partijvlaggen bij zich, maar ook portretten van de nationalistische leiders Stepan Bandera en Roman Sjoekjevitsj.

De UPA zette zich in voor een onafhankelijk Oekraïne. Voor de Tweede Wereldoorlog betekende dat tegen de Polen en naderhand tegen Duitsland, toen duidelijk werd dat de Nazi's niet van zins waren om Oekraïne tot een onafhankelijke staat maken. In een later stadium van de oorlog keerden de strijders van de UPA zich tegen het Sovjet-leger, in de hoop zo toch onafhankelijkheid te verwerven.

Tegen de UPA wordt in Oekraïne verschillend aangekeken. In het oosten van het land worden de verzetsstrijders gezien als verraders die Sovjet-soldaten doodden, maar in het westen worden ze gezien als patriotten die voor een onafhankelijk Oekraïne hebben gevochten.

Bron: RIA Novosti

Geen opmerkingen: