zondag 28 oktober 2012

Nederlandse waarnemer: 'Dit zijn eerlijke, transparante verkiezingen'

De Nederlandse waarnemer Daniel van der Stoep maakte aan het begin van de middag bekend dat de organisatie van de parlementsverkiezingen wat hem betreft uitstekend is. "de sfeer is vriendelijk. Dit zijn eerlijke en transparante verkiezingen." Van der Stoep is lid van het Europees parlement, aanvankelijk voor de PVV en momenteel als zelfstandig parlementslid.

Intussen is op diverse plaatsen wel sprake van problemen. De persoonlijke websites van de oppositieleiders Timosjenko, Toersjinov, Jatsenjoek en Hritsjenko zijn uit de lucht. Hackers hebben de websites onbereikbaar gemaakt. Dat meldt Anatoli Hritsjenko op zijn Facebook-pagina.

De voormalige minister van Defensie en partijleider van de Volksbeweging geeft de autoriteiten de schuld. "We proberen de websites weer in de lucht te krijgen, maar de hackers blijken bepaald geen amateurs te zijn. Het wordt lastig."

De Moederlandpartij constateert intussen dat circa 908.000 Oekraïners wegens ziekte, handicap of ouderdom een volmacht hebben afgegeven. Dat is een relatief groot aantal op de 20 tot 25 miljoen kiezers die de moeite nemen om naar het stemlokaal te gaan. Volgens woordvoerder Oleksandr Toersjinov wekt dit de indruk dat op grote schaal wordt gefraudeerd.

Ook journalisten, activisten en partijleden hebben volgens de Moederlandpartij veel ongeregeldheden geconstateerd. Activiste Natalia Sokolenko meldt bijvoorbeeld dat slechts twee van in totaal zeventig mensen die een volmacht hebben afgegeven wegens ziekte, thuis bleken te zijn.

Vanuit de oppositie wordt ook gemeld dat haar waarnemers niet worden toegelaten in een aantal stembureaus. Irina Herasjenko van de partij Oedar meldt dat een parlementskandidaat van haar partij buiten het stembureau is aangevallen door een onbekend gebleven man die haar bedreigde en haar camera molesteerde.

Om 13.40 uur was sprake van een opkomst van 23,56 procent. Opiniepeilers voorspelden vooraf een opkomst van 70, sommige zelfs van 75 procent. De hoogste opkomst tot nu toe is bijna 30 procent in de regio Chernihiv, de laagste in Odessa en Transkarpatië.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: