donderdag 25 oktober 2012

'Ongeinspireerde, zelfs saaie verkiezingscampagnes'

Oekraine beleeft een ongeinspireerde, zelfs saaie verkiezingstijd. "En ook een van de vreedzaamste uit de nog jonge geschiedenis van ons land", meent directeur Kost Bondarenko van het Instituut voor Oekraiense Politiek. Echte verrassingen bleven uit, maar er werd wel veel met modder gegooid. Vooral de districtskandidaten bezondigden zich daar aan, aldus Bondarenko tijdens een forumdiscussie in Kiev. Hij vindt dat de politici slechts uit waren op lijfsbehoud, zonder al te grote ambities om er meer van te maken.

Bondarenko constateerde dat de houding van het Westen ten opzichte van de Oekraiense parlementsverkiezingen van zondag is veranderd. Een jaar geleden ging het nog vooral om oud-premier Joelia Timosjenko en haar minister Joeri Loetsenko, of die mee zouden kunnen doen als parlementskandidaten. "Maar nu wacht de internationale gemeenschap af wat het democratische gehalte van de verkiezingen zal zijn. Dat is belangrijker voor ze dan het lot van Timosjenko en Loetsenko.''

De Oekraiense autoriteiten zijn volgens Bondarenko slechts gebaat bij een goed verloop van de stembusgang. ''Daarmee kunnen ze zich rehabiliteren tegenover de internationale gemeenschap", meent hij.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: