vrijdag 19 oktober 2012

Opiniepeilers publiceren voorlopig geen resultaten

De Oekraïense opiniepeilers hebben afgesproken dat zij tot de parlementsverkiezingen op zondag 28 oktober geen peilinguitslagen meer publiceren. Uit de laatste uitslagen blijkt dat vier partijen zeker in het parlement komen, de andere partijen hangen tegen de kiesdrempel aan of zijn bij voorbaat kansloos.

De vier partijen zijn de Partij van de Regio's (die ruim aan kop gaat in alle peilingen), de Moederlandpartij en Oedar (die afhankelijk van het bureau tweede of derde zijn) en de Communistische Partij. De nationalistische partij Svoboda en Voorwaarts, Oekraïne! scoren doorgaans net onder de kiesdrempel van 5 procent.

Opvallend is de grote ontevredenheid over de peilingresultaten. Niet eerder werd er zoveel kritiek geuit. Vrijwel alle 24 partijen die meedoen aan de parlementsverkiezingen hebben geklaagd dat hun aanhang moedwillig te laag wordt ingeschat. Voorwaarts, Oekraïne! ging het verst in die kritiek door donderdag een rechtszaak aan te spannen tegen de Stichting Democratische Initiatieven en het Internationaal Instituut voor Sociale Wetenschappen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: