maandag 22 oktober 2012

'Over drie jaar 10 procent minder weeskinderen'

Er moet meer gedaan worden om ouders te helpen bij het opvoeden van hun kinderen. Van de 8.000 kinderen die elk jaar onder de hoede van de overheid worden gesteld, is slechts een op de vier een echt weeskind, dus zonder ouders. De andere kinderen hebben nog wel ouders, maar die kunnen om verschillende redenen niet voor ze zorgen. Dat moet beter, vindt kinderombudsman Joeri Pavlenko. Hij is dan ook blij dat president Viktor Janoekovitsj een beleidsplan hiervoor heeft goedgekeurd.

"Er verblijven nu ruim 85.000 kinderen in weeshuizen. Daarvan zijn 16.000 werkelijk weeskind, de anderen zijn zogenoemde sociale wezen, kinderen die uit de ouderlijke macht zijn ontzet'', aldus Pavlenko.

Het beleidsplan biedt betere waarborgen voor de kinderen en de gezinnen waarin ze worden opgevangen als ze niet in een tehuis belanden. In Oekraine zijn de afgelopen jaren veel familiehuizen opgezet. Een andere doelstelling van het beleidsplan is om ouders opvoedkundig bij te staan.

Opzet is om in 2015 het aantal kinderen in weeshuizen met 10 procent terug te brengen. In totaal zijn er nu 96.000 weeskinderen, al dan niet ouderloos, in Oekraine.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: