dinsdag 30 oktober 2012

Polen en Verenigde Staten reageren kritisch

Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken vindt dat de Oekraïense kiezers weliswaar vrijelijk hun stem konden uitbrengen bij de parlementsverkiezingen, maar dat tegelijkertijd sprake is geweest van de nodige onvolkomenheden. De autoriteiten zijn daarmee tekort geschoten, aldus het ministerie.

De kritiek richt zich op de druk die de autoriteiten hebben uitgeoefend, dat onduidelijk is waar het geld voor de verkiezingscampagnes van de politieke partijen vandaan komt en dat de oppositie en onafhankelijke parlementskandidaten grote moeite moesten doen om media-aandacht te krijgen. "Om al deze redenen voldeed het verkiezingsproces niet aan de democratische regels'', aldus het Poolse ministerie.

Ook de Verenigde Staten zijn niet tevreden over de verkiezingen van zondag die een stap terug worden genoemd ten opzichte van de vorige parlementsverkiezingen en de presidentsverkiezingen van twee jaar geleden. Woordvoerder Mark C. Toner zegt er over: ''Wij delen de bezorgdheid van de waarnemers van de OVSE en andere organisaties."

President Viktor Janoekovitsj reageerde dinsdagmorgen op het oordeel van de internationale waarnemers die constateerden dat het verkiezingsproces in technische zin correct is verlopen. Hij tekende daarbij aan dat de Oekraïense regering de kritiekpunten ter harte neemt en voor verbeteringen zorgt bij volgende verkiezingen.

Bron: Interfax-Oekraïne

Geen opmerkingen: