maandag 15 oktober 2012

UESU-proces Timosjenko verzet naar half november

Het proces tegen oud-premier Joelia Timosjenko wegens belastingontduiking en fraude is over de parlementsverkiezingen heen getild. Nadat Timosjenko voor de negende keer op rij weigerde in de rechtszaal te verschijnen vanwege haar slechte gezondheidstoestand, besloot de rechtbank in Charkiv maandag het proces uit te stellen tot dinsdag 13 november.

Timosjenko's advocaat Serhei Vlasenko eiste vervolgens het ontslag van rechter Kostiantin Sadovski vanwege 'het herhaaldelijk verdraaien van feiten'. Volgens Vlasenko heeft Timosjenko helemaal niet geweigerd om in de rechtbank te verschijnen, maar is ze vanwege haarrugklachten niet in staat om te komen. De advocaat diende ook, zoals al enkele keren eerder, het verzoek in om de hele rechtszaak maar te schrappen.

De Duitse arts Karl Max Einhaupl reageerde maandag op de verklaring van een oud-celgenote van Timosjenko die haar ervan beschuldigde dat ze de rugklachten simuleert. "Onze diagnose is gebaseerd op diverse onderzoeken en het is onmogelijk dat zij die allemaal heeft weten te manipuleren'', aldus Einhaupl. De celgenote in het ziekenhuis in Charkiv, waar Timosjenko al geruime tijd verblijft, beschuldigde haar er van dat ze stiekem oefeningen deed in de badkamer, terwijl zij tegenover elke bezoeker alleen maar klaagde over haar rugpijn.

Timosjenko mocht maandagmorgen van de gevangenisautoriteiten eventjes gebruik maken van haar mobiele telefoon. Gevangenen hebben periodiek het recht om te bellen, maar niet als ze in het ziekenhuis verblijven. Voor de oppositieleider werd een uitzondering gemaakt.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: