maandag 22 oktober 2012

Vraagtekens bij bezoek Janoekovitsj aan Moskou

President Viktor Janoekovitsj ontmoet maandag de Russische president Vladimir Poetin in Moskou. Het gesprek heeft plaats op verzoek van Poetin die, aldus de krant Kommersant, Janoekovitsj aan de vooravond van de parlementsverkiezingen wil wijzen op de wederzijdse belangen. Volgens Kommersant is de nadruk in de verkiezingstijd komen te liggen op de band tussen Oekraine en de Europese Unie en veel minder op die met Rusland. De krant baseert zich op een betrouwbare bron uit de entourage van president Janoekovitsj.

De kans bestaat dat Rusland na afloop van de ontmoeting van beide president bekend maakt dat de gasprijs - als het niet nu is, dan in de nabije toekomst - omlaag gaat. "Dat kan het verkiezingsresultaat van de Partij van de Regio's ten goede komen, maar ook Oekraine dichterbij Rusland brengen in de politieke discussie'', aldus de bron.

Een bron binnen de Russische regering ontkent echter dat er politieke motieven ten grondslag liggen aan de ontmoeting. "Die heeft niets van doen met de verkiezingen in Oekraine. Beide presidenten vonden het gewoon tijd worden om elkaar weer eens te spreken.'' Tegelijkertijd moet geconstateerd worden dat gespreksonderwerpen als het gastransport door Oekraine, de grenscontroles en aansluiting van Oekraine bij de Russische douane-unie of de Euraziatische Unie niet zo urgent zijn dat niet gewacht kan worden tot de reeds geplande staatsbezoek van Janoekovitsj aan Moskou in november.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: