maandag 26 november 2012

Autofabriek ZAZ legt productie stil om milieuheffing

Autofabriek ZAZ heeft de productie tot het einde van het jaar stilgelegd. Dat besluit heeft te maken met de voortdurende onzekerheid over het al dan niet doorgaan van de milieubelasting die Rusland wil heffen op buitenlandse auto's. Volgens de krant Kommersant kost het stilleggen van de fabriek ZAZ zo'n 40 miljoen euro. " De productie wordt hervat na de orthodoxe kerstviering in januari.

Alleen een akkoord tussen Oekraïne en Rusland kan dit voorkomen'', aldus de krant. In dat geval zouden beide landen kunnen besluiten over en weer geen milieubelasting te gaan heffen. Rusland kwam met de heffing onder het mom van recyclingkosten, maar in Oekraïne werd het gezien als een strafmaatregel die de invoer van auto's uit dit land moest afremmen.

De belasting bedraagt voor personenauto's tussen de 470 en 1.058 euro, afhankelijk van de motorinhoud. Voor vrachtwagens gaat het, afhankelijk van de tonnage, om een bedrag tussen 3.473 en 9.342 euro. Dat levert een prijsverhoging op tussen de 10 en 12 procent op in Oekraïne gemaakte auto's op de Russische markt.

ZAZ is al de tweede autoproducent die de productie heeft stilgelegd vanwege de invoering van de milieuheffing. In september hield Bogdan er tijdelijk mee op. Inmiddels is de productie daar weer opgepakt. Bestuursvoorzitter Oleh Svinarsjoek verklaarde destijds dat de Oekraïense autofabrikanten door de heffing uit de markt waren geprijsd.

De werkelijkheid is echter anders. Ingewijden weten te melden dat beide autoproducten in augustus extra veel auto's naar Rusland hebben geëxporteerd, daarmee al vooruitlopend op de kostenverhoging door de milieuheffing.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: