donderdag 15 november 2012

Communisten op sleutelpositie bij coalitievorming

De Communistische Partij bepaalt straks wie voorzitter wordt van het nieuwe parlement. Dat is de stellige overtuiging van politiek waarnemer Ihor Zhdanov. ''Het wordt een hevige strijd met veel kandidaten voor deze post." Zhdanov, directeur van de organisatie Openheid in de Politiek, baseert zijn verwachting dat de houding van de communisten de doorslag geeft op de aankondiging van partijvoorzitter Petro Simonenko.

Die gaf eerder deze week te kennen dat de Communistische Partij bereid is ministers te leveren voor het nieuwe kabinet. Een opvallende koerswijziging trouwens, want zowel voor als na de verkiezingen sprak Simonenko zich uit tegen een nieuwe coalitie met de Partij van de Regio's. Nu ziet het er naar uit dat de Communistische Partij toch weer samenwerkt met de Partij van de Regio's. In ruil voor ministersposten krijgt die partij dan de parlementsvoorzitter toegewezen.

Het kan een simpele oplossing zijn voor een groot probleem. Zhdanov zegt hier over: ''Het is de vraag welke partijen een meerderheid in het parlement te vormen. De Partij van de Regio's lukt dat niet in z'n eentje, de oppositiepartijen samen evenmin.'' Er zijn twee groepen, rond oud-minister Baloha en rond Porosjenko, die grote ambities hebben. De Partij van de Regio's zal ongetwijfeld proberen hen aan zich te binden.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: