zaterdag 10 november 2012

Dokters adviseren Timosjenko weer te gaan eten

Artsen van het ziekenhuis in Charkiv, waar zij al maandenlang verblijft, hebben oud-premier Joelia Timosjenko aangeraden om haar hongerstaking te beëindigen. Dat gebeurde na een medisch onderzoek met het oog op de behandeling van haar rugklachten, aldus een verklaring van de gevangenisautoriteiten. Timosjenko begon de dag na de parlementsverkiezingen aan een hongerstaking uit protest tegen de stemmenfraude waarvan de oppositie zegt te zijn.

Medisch directeur Michailo Afanasiev van het spoorwegziekenhuis Nr. 5 waar Timosjenko verblijft, hoopt dat de Duitse artsen haar over kunnen halen om weer te gaan eten. "Ze krijgt voldoende water, en er zijn gevallen bekend van mensen die het zo wel 40 dagen vol kunnen houden", aldus Afanasiev die het te vroeg vindt om over dwangvoeding te spreken.

Dochter Jevgenia verklaarde zaterdag in een interview met Radio Free Europe/Radio Liberty dat haar moeder wacht op de Duitse artsen. Die zouden haar komende week willen bezoeken als ze dan nog steeds in hongerstaking is. "Vandaag heeft professor Einhaupl van de kliniek Charite mij gebeld en zijn bezorgdheid uitgesproken over de gezondheid van mijn moeder."

Oleksandr Timosjenko liet donderdag weten dat hij zijn echtgenote gebeld heeft met het verzoek om haar gezondheid te denken en te stoppen met de hongerstaking. Hij zou het met haar eens zijn dat in Oekraïne sprake is van stemmenfraude bij de verkiezingen, maar vindt dat ze daarvoor haar leven niet op het spel hoeft te zetten.

Hillary Clinton, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, betuigde zaterdag maar weer eens haar steun aan Joelia Timosjenko. Die steun krijgt zij, krijgen alle andere politieke gevangenen in Oekraïne totdat ze zijn vrijgelaten. De boodschap werd volgens de website van Timosjenko's Moederlandpartij door de Amerikaanse ambassadeur persoonlijk overgebracht aan Jevgenia Timosjenko.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform

Geen opmerkingen: