woensdag 14 november 2012

Europese kritiek op medische hulp gevangenen

De Raad van Europa heeft de Oekraïense autoriteiten opgeroepen om gevangenen toch vooral naar een ziekenhuis te brengen als hun medische behandeling dat noodzakelijk maakt. Een commissie deed een jaar geleden onderzoek naar de manier waarop de autoriteiten met zieke gevangenen om gaan en zij heeft nu haar rapport uitgebracht.

Het onderzoek werd ingesteld naar aanleiding van klachten hierover van oud-premier Joelia Timosjenko en haar ministers Joeri Loetsenko (Binnenlandse Zaken) en Valeri Ivasjenko (Defensie). Alle drie zitten in de gevangenis en hebben gezondheidsklachten.

"Alle drie hebben ze lang moeten wachten voordat ze afdoende medische hulp kregen buiten de gevangenis. Dergelijke problemen hebben we ook ten aanzien van andere gevangenen geconstateerd in zowel het detentiecentrum in Kiev als in gevangenissen elders in het land", aldus de commissie in haar rapport. De commissie wil zich echter niet beperken tot prominente gevangenen, maar vindt dat alle gevangenen zo nodig in een ziekenhuis behandeld dienen te worden.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: