vrijdag 9 november 2012

Moskou: gasprijs kan met twee-derde omlaag, als...

Terwijl Gazprom eerder deze week nog liet weten dat er ''geen enkele aanleiding'' is om de gasprijs voor Oekraïne te verlagen, kwam er vrijdag een ander geluid uit Moskou. De prijs van het Russische gas kan omlaag als Oekraïne besluit om mee te doen met de douane-unie van Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan. De mededeling kwam van Michail Jevdokimov, directeur GOS-landen van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Jevdokimov constateerde dat er eigenlijk niets nieuws aan is. "Voor de landen van onze douane-unie vervallen de exportheffingen. Het is dus niet zo dat we Oekraïne onder druk willen zetten, het is gewoon zoals het is, één van de voordelen van een douane-unie."

Mocht Oekraïne alsnog willen toetreden, dan duurt het volgens de woordvoerder van het Russische ministerie nog wel anderhalf jaar voordat de gasprijs daadwerkelijk omlaag kan. Tenslotte moeten er minstens zeventien verdragsdocumenten worden opgesteld en ondertekend. Jevdokimov meent dat Oekraïne, zou het land nu lid zijn van de douane-unie, slechts 125 euro per 1.000 kubieke meter hoeven te betalen voor aardgas uit Rusland. Nu is dat zeker driemaal zoveel.

De Oekraïense regering weigert tot dusverre in de douane-unie te stappen, ondanks aanhoudende druk vanuit Moskou. Toetreding betekend dat de jarenlange onderhandelingen over het vrijhandelsverdrag met de Europese Unie voor niets zijn geweest. Wel is het voorstel gedaan voor een 3+1 constructie, waarbij Oekraïne een uitzondering binnen de douane-unie zou innemen. Dat wordt door Moskou echter niet geaccepteerd.

Overigens is het doorgaan van het vrijhandelsverdrag met de EU ook nog altijd onzeker. De bereidheid van diverse Europese landen om zaken te doen met Oekraïne is momenteel niet al te groot vanwege de jarenlange gevangenisstraf die oud-premier Joelia Timosjenko uitzit.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: