vrijdag 16 november 2012

Oekraine bespaart door terugleverantie aardgas

Oekraine koopt volgend jaar 5 miljard kubieke meter aardgas van het Duitse bedrijf RWE en bespaart daarmee enorm op de kosten. Er zit 78,50 euro tussen de prijs van RWE en het Russische Gazprom. Sinds jaar en dag gaat er gas vanuit Rusland via Oekraine naar Europa, maar sinds 1 november wordt er ook gas de andere kant op gepompt, Oekraine in. Dit jaar nog een bescheiden hoeveelheid.

Europese energiebedrijven krijgen het Russische gas veel goedkoper dan het Oekraiense Naftogaz. Ook als ze het vervolgens doorverkopen aan Oekraine ligt de prijs voor Naftogaz nog altijd een stuk lager.

Aardgas in de reverse mode was geen eenvoudige operatie, aldus vice-voorzitter Vadim Choeproen van de raad van bestuur van Naftogaz vrijdag tijdens een persconferentie. ''We hebben er veel werk voor moeten verzetten. Niet allen bij het onderhandelen, maar ook om het technisch voor elkaar te krijgen.'' Naftogaz moest daarvoor afspraken maken met Slowakije, Hongarije en Polen. Volgens Choeproen komt de gasleverantie aan Europa er niet door in het gedrang.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: