vrijdag 23 november 2012

Oekraïne leunt ook bij kernenergie zwaar op Rusland

Oekraïne wordt steeds afhankelijker van nucleaire brandstof uit Rusland. De invoer steeg in de afgelopen maanden met 10 procent. Deskundigen zien het met verbazing aan, want er zou geen enkele aanleiding zijn voor deze stijging. Integendeel zelfs, want Oekraïne is juist bezig zich minder afhankelijk te maken van Rusland waar het om de energievoorziening gaat.

Tot en met september werd voor 362 miljoen euro aan nucleaire brandstof ingevoerd, voor 90 procent afkomstig uit Rusland en voor 10 procent van het Amerikaanse bedrijf Westinghouse Electric. Een jaar geleden was de verhouding nog 70 en 30 procent.

Volgens een betrouwbare bron uit kabinetskringen tegenover de krant Kommersant is de terugloop in de invoer vanuit de Verenigde Staten te verklaren als een reactie op de boze reactie vanuit Moskou op de samenwerking op nucleair gebied tussen Oekraïne en de Verenigde Staten.

Deze voorzichtigheid kost overigens wel geld, aangezien Rusland de prijs van nucleair brandstof met 9,6 procent heeft verhoogd. Dat zou een gevolg zijn van ontwikkelingen op de wereldmarkt, zo werd vanuit Moskou beweerd.

Bron: Western Information Center

Geen opmerkingen: