woensdag 7 november 2012

'Opnieuw stemmen kan pas in maart'

Als er opnieuw gestemd moet worden in de vijf districten waar onregelmatigheden zijn geconstateerd, dan kan dat niet eerder dan in maart volgend jaar. Dat zegt vice-voorzitter Andrei Mahera van de Centrale Kiescommissie. Eerst moet het nieuwe parlement beslissen of er wel echt opnieuw gestemd moet worden. "Daarvoor is namelijk een wetswijziging nodig."

Maar eerst moet het nieuwe parlement, zonder de vertegenwoordigers van de vijf 'lastige' districten, op gang zien te komen. Dat is naar verwachting ook pas halverwege december, waarna meteen al het kerstreces volgt.

De financiering van de nieuwe stemming is ook al een probleem. Daarvoor is nu al helemaal geen geld meer, want de parlementsverkiezingen van 28 oktober hebben al handenvol geld gekost. Daar komt bij dat het Oekraïne economisch gezien bepaald niet voor de wind gaat. De overheid loopt daardoor veel inkomsten mis.

Premier Mikola Azarov zei eerder deze week al dat van het uitschrijven van nieuwe verkiezingen helemaal geen sprake kan zijn, al helemaal niet vanwege de hoge kosten daarvan. "We hebben geen geld voor zulke gekkigheid'', aldus Azarov die overigens woensdag ook verklaarde dat ''dit de beste verkiezingen uit het bestaan van ons land'' zijn geweest.

De premier vindt het opnieuw stemmen in vijf districten onzinnig. Sterker nog: "Dit is een regelrechte bedreiging van onze democratie. Wie garandeert dat de oppositie het resultaat van een nieuwe stemming wél aan staat? Straks willen ze nog voor de derde of vierde keer opnieuw gaan stemmen." Hij voegde er aan toe dat de problemen niet zijn gerezen tussen de oppositie en zijn Partij van de Regio's, maar tussen de oppositie en onafhankelijke parlementskandidaten.

Ook de oppositie is trouwens tegen een nieuwe stemming in vijf districten. Een hertelling zou voldoen. "We hebben voldoende documenten om aan te tonen wat de werkelijke uitslag is", luidt het aan die kant. Ook oppositieleider Joelia Timosjenko gaf vanuit haar gevangeniscel in het ziekenhuis in Charkiv te kennen dat zij alleen met een hertelling genoegen neemt. Niet in vijf, maar in dertien districten waar haar Moederlandpartij zich tekort gedaan voelt.

Timosjenko is inmiddels bezig aan de tiende dag van haar hongerstaking, die ze begon uit protest tegen de verkiezingsfraude. Haar gezondheidstoestand gaat zienderogen achteruit, liet haar advocaat woensdagmiddag weten.

Nadat 99,98 procent van de stemmen geteld is, staat de Partij van de Regio's op precies 30 procent en de Moederlandpartij op 25,54 procent. Oedar komt uit op 13,96 en de Communistische Partij op 13,18 procent. Svoboda heeft 10,44 procent.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform

Geen opmerkingen: