donderdag 22 november 2012

Oppositie eist verbod op 'pianostemmen'

Vertegenwoordigers van de Moederlandpartij, Oedar en Svoboda zijn donderdag uit protest opgestapt tijdens een vergadering van de werkgroep die de eerste zitting van het nieuwe parlement moet voorbereiden. De oppositie was het niet eens met de agenda voor deze zitting.

Een voorstel om het zogenoemde pianostemmen in het parlement te verbieden mocht van de meerderheid van de commissieleden niet op de agenda. De drie oppositiepartijen vonden dat het voorstel bovenaan de agenda zou moeten komen. Met het pianostemmen wordt de handelwijze aangeduid die in het parlement tot nu toe gemeengoed is geweest, namelijk dat parlementsleden langs de stemkastjes van afwezige fractiegenoten rennen om de knoppen te bedienen.

Het is nog onduidelijk of ze vrijdag wel weer aanschuiven bij de commissie. Volgens Serhei Sad van de Moederlandpartij hangt dat af van de houding van de partijen die zich donderdag weigerden het verbod op pianostemmen bovenaan de agenda te zetten.

Inmiddels heeft de Partij van de Regio's te kennen gegeven achter het verbod op het pianostemmen te staan. Volgens Andrei Klioejev was het bij het conflict in de parlementaire commissie niet zozeer te doen om dit verbod als wel om de dwarse houding van de oppositiepartijen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: