donderdag 8 november 2012

Vrouwen stemmen conservatiever dan mannen

Vrouwen hebben bij de parlementsverkiezingen vooral gestemd op de Partij van de Regio's en de Moederlandpartij. Mannen kozen eerder voor Oedar en Svoboda. "Vrouwen zijn conservatiever in hun stemgedrag'', constateert directeur Irina Bekeschina van het Instituut voor Democratische Initiatieven. Zij ziet een nieuwe trend ontstaan.

Ook leeftijd blijkt een belangrijke rol te hebben gespeeld bij de verkiezingen. "Bij de kiezers onder de 30 jaar was Oedar favoriet. De aanhang van de communisten verjongt zich weliswaar enigszins, maar is over het algemeen toch 40-plus. De steun voor de Communistische Partij nam vooral toe bij de 60-plussers. Hier was sprake van een toename van 17,5 procent."

Ook de aanhang van de Partij van de Regio's vergrijst. Van de kiezers onder de 30 jaar stemde 24 procent voor de grootste regeringspartij, tegen 32 procent van de 60-plussers. De steun voor de Moederlandpartij en Svoboda was over alle leeftijdsgroepen gelijkelijk verdeeld. Verder koos 29 procent van de plattelandsbevolking voor de Moederlandpartij tegen 25 procent in de provinciale hoofdsteden en 20,5 procent in de overige steden.

De Partij van de Regio's vond de meeste steun (32 procent) in de kleinere steden en op het platteland (30 procent) en in mindere mate in de provinciehoofdsteden (22 procent). De communisten moesten het vooral hebben van de kleinere steden, terwijl de steun in de provinciale hoofdsteden en op het platteland het kleinst was (respectievelijk 10 en 11 procent). Svoboda en Oedar moesten het vooral hebben van de grotere steden.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: