dinsdag 13 november 2012

Weer uitstel rechtszaak Timosjeno om UESU

Het proces tegen oud-premier Joelia Timosjenko wegens belastingontduiking en fraude als eigenaar van het energiebedrijf UESU is dinsdag opnieuw uitgesteld, nu tot volgende week vrijdag. Timosjenko heeft al vijfmaal uitstel gekregen vanwege haar slechte gezondheid, eerst vanwege de rugklachten en nu ook vanwege haar hongerstaking die inmiddels vijftien dagen duurt.

Maar uitstel is geen afstel, liet de openbare aanklager Viktoria Kalita weten nadat de rechtbank tot verdaging had besloten. "Zij weer nu al zes maanden haar verantwoordelijk te ontlopen door niet in de rechtbank te verschijnen. Vroeg of laat zal ze echtertoch terecht moeten staan, moet ze uitleggen hoe het volgens haar in elkaar zit."

Timosjenko was in de jaren '90 een van de eigenaren van UESU. In die functie werd ze eerder ook al beschuldigd van belastingontduiking en fraude, maar kwam ze onder een rechtszaak uit. De oud-premier zit een gevangenisstraf uit van zeven jaar wegens machtsmisbruik, het zonder kabinetsbesluit tekenen van een voor Oekraine erg nadelig uitgevallen gascontract in 2009.

Bronnen: Interfax, Kyiv Post

Geen opmerkingen: