dinsdag 4 december 2012

Azarov langst zittende premier in 21 jaar Oekraïne

Zijn dagen als premier zijn wellicht snel geteld, maar desondanks heeft Mikola Azarov maandag een record gevestigd. Hij is met 998 dagen de langst zittende minister-president uit de 21-jarige geschiedenis van het onafhankelijke Oekraïne. Azarov trad aan op 11 maart 2010 als de vijftiende premier.

Het is zijn derde keer, want ook in 2005 en 2006 was Azarov tweemaal kort premier: in totaal gedurende 44 dagen. Alleen Valeri Poestovojtenko kwam met 888 dagen als premier in zijn buurt. Azarov's voorganger Oleksandr Toersjinov hield het slechts elf dagen vol, van 3 tot en met 11 maart 2010.

President Viktor Janoekovitsj verleende het kabinet-Azarov maandag ontslag. Azarov en een aantal ministers blijven demissionair in functie totdat een nieuw kabinet aantreedt. Het is onzeker of Azarov dit kabinet gaat leiden. Een flink aantal ministers heeft inmiddels te kennen gegeven verder te willen als parlementslid. Ook Azarov kan dat doen als hij niet terugkeert als premier; hij was lijsttrekker voor de Partij van de Regio's bij de parlementsverkiezingen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: