dinsdag 25 december 2012

Brussel snijdt weg naar douane-unie af

De Europese Commissie waarschuwt Oekraine dat toetreding tot de Russische douane-unie niet te verenigen is met het vrijhandelsakkoord met de Europese Unie. Zelfs een toetreding onder voorwaarden is volgens Brussel niet acceptabel, aangezien Oekraine met het lidmaatschap van de douane-unie haar economische zelfstandigheid deels over laat aan Rusland.

De Europese Commissie benadrukt in haar verklaring nog maar eens dat Oekraine veel te verwachten heeft van het vrijhandelsakkoord. Het is een tegengehouden voor de steeds luider klinkende boodschap van voorstanders van de douane-unie, dat juist uit Rusland het meeste economische voordeel te behalen valt.

Daar is nu een nieuwe visie bij gekomen. Premier Mikola Azarov heeft in de afgelopen maanden meerdere keren tevergeefs geprobeerd een 3+1 constructie van Rusland los te peuteren. Dat wil zeggen dat Oekraine wel tot de douane-unie toetreedt, maar op zo' manier dat dit de relatie met de EU  niet schaadt. Moskou wil er niet aan, Brussel heeft die weg nu ook afgesneden. Azarov heeft nu echter een nieuwe strategie ontvouwd. Eerst het vrijhandelsakkoord met de EU, daarna toetreding tot de douane-unie van Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: