donderdag 20 december 2012

De Europese banken verlaten Oekraïne

Niet dat ze ineens allemaal de benen nemen, maar wel de een na de ander. De Duitse Commerzbank vertrok eerder dit jaar al, gevolgd door de Swedbank uit Zweden. En nu heeft de Oostenrijkse bank Erste donderdag laten weten Oekraïne te laten voor wat het is. De Europese banken hebben moeite om thuis de boel op orde te houden, laat staan dat ze nog langer willen investeren in verliesgevende banken in het buitenland.

Erste heeft de honderd bankfilialen voor 83 miljoen Amerikaanse dollar verkocht aan de Oekraïense bankier Oleksandr Adarich. In de afgelopen zes jaar leed Erste Bank Ukraine 331 miljoen dollar verlies in Oekraïne. Daarbij zijn de investeringen inbegrepen die nodig waren om de bank overeind te houden nadat in 2008 de economische crisis uitbrak en veel leningen niet meer werden afgelost.

De banken kozen voor Oekraïne, omdat hier de bomen tot in de hemel leken te reiken. De groeicijfers waren uitzonderlijk hoog. Totdat in enkele tijd de hrivna in enkele dagen bijna de helft in waarde kelderde. De Europese banken kregen de zwaarste klappen, terwijl de Russische banken profiteerden en hun marktaandeel vergrootten. Ze hebben het nog een tijdje aangezien, maar nu is dan kennelijk toch het moment gekomen om uit Oekraïne weg te trekken.

Bron: Financial Times

Geen opmerkingen: