maandag 17 december 2012

Drie baby's in de sneeuwfile geboren in Oekraïne

Een tweeling zag het licht in een auto die vastzat in een monsterfile in het westen van Oekraïne. Volgens de autoriteiten zaten honderden auto's vast op het platteland door plotse sneeuwval en vriestemperaturen. Een andere Oekraïense zette ook haar kindje op de wereld in de file.
De Oekraïense vrouw zat weliswaar aan boord van een ambulance, maar ook die was vast komen te zitten in de monsterfile door het slechte winterweer in de streek van Lviv, zo meldden de hulpdiensten aan AFP.

De moeder en haar kindjes werden uiteindelijk opgevangen in een klein ziekenhuis in de buurt, en werden daarna in een aangepast voertuig overgebracht naar Lviv, het vroegere Lvov. In de naburige andere regio Rivne was zondag ook al een andere Oekraïense vrouw in de auto van een baby bevallen. Ook zij was ingesneeuwd geraakt op drie kilometer van het dorpje Kissorytchi. Volgens de lokale hulpdiensten maakten moeder en kind het goed, toen ze haar auto kwamen "bevrijden" en moeder en kind naar het ziekenhuis overbrachten.

Volgens verschillende bronnen variëren de sneeuwfiles in Oekraïne tussen de 18 en 40 kilometer tussen Kiev en Lviv. Tientallen automobilisten en hun passagiers moesten de nacht in hun wagen doorbrengen. Sommigen raakten ook zonder brandstof en verwarming, zo meldden sociale media in de streek. Automobilisten richtten zich tot bewoners in de streek om hen te helpen. Ook de overheden deden zondag een oproep naar het publiek om chauffeurs in nood te helpen.

Volgens het ministerie voor Noodhulp waren ongeveer 1.800 voertuigen in de problemen gekomen vorige zondag, en werden 18.000 mensen ingeschakeld om de wegen in het hele land weer vrij te maken.

Sinds begin december zijn al 18 mensen omgekomen door de vriestemperaturen in Oekraïne. zo liet het ministerie van Volksgezondheid maandagavond weten. Van die 18 stierven er 12 op straat. Al 133 Oekraïners hebben medische hulp moeten zoeken. Van hen werden er 108 in een ziekenhuis opgenomen. De meeste kouslachtoffers werden geregistreerd in de regio's Donetsk, Lviv en Loehansk.

Bronnen: msn.com, interfax

Geen opmerkingen: