donderdag 13 december 2012

Herbenoeming Azarov tot premier probleemloos

Met de herbenoeming van premier Mikola Azarov door president Viktor Janoekovitsj en de bekrachtiging van die benoeming door het nieuwe parlement zijn de kaarten geschud. Van de 401 aanwezige parlementariërs (van de 450 verkozen) waren er 252 voor de benoeming van Azarov: 208 van de Partij van de Regio's, 32 van de Communistische Partij en 12 onafhankelijke, via hun district gekozen parlementsleden. Tegen waren 129 parlementariërs van de Moederlandpartij, Oedar en Svoboda. Twintig parlementsleden onthielden zich van stemming.

De verkiezing van de nieuwe parlementsvoorzitter volgde op een nieuw handgemeen, na dat van woensdagavond. De ruzie ontstond toen parlementsleden van de Partij van de Regio's ondanks een verbod zich opnieuw wilden bezondigden aan het zogenoemde pianostemmen: zij wilden met de stemkaarten van afwezige collega's gaan stemmen. Het 'pianostemmen' werd zo genoemd omdat parlementsleden zich van het ene stemkastje naar het andere haastten om op de knoppen te drukken.

De 66-jarige Volodimir Roebak van de Partij van de Regio's werd na het hervatten van de vergadering gekozen. Hij is een bondgenoot van president Janoekovitsj en oud-burgemeester van Donetsk. Hij werd met 250 stemmen gekozen, de oppositiepartijen weigerden mee te doen.

De communist Ihor Kaletnik is benoemd tot plaatsvervangend voorzitter met 241 stemmen voor en 100 tegen. Kaletnik kreeg 203 stemmen van de Partij van de Regio's, 32 van de Communistische Partij en 6 van onafhankelijke parlementsleden.

Ruslan Kosjoelinski van Svoboda werd eveneens tot plaatsvervanger van Roebak verkozen. Hij kreeg de steun van 126 parlementsleden van de Partij van de Regio's, 87 van de Moederlandpartij, 36 van zijn eigen Svoboda en 14 onafhankelijke parlementsleden. Kosjoelinski is vice-voorzitter van de nationalistische partij, in de afgelopen twee jaar was hij fractievoorzitter voor Svoboda in de gemeenteraad van Lviv.

Bronnen: Interfax, Kyiv Post

Geen opmerkingen: