dinsdag 4 december 2012

Janoekovits: zorg weeskinderen moet veel beter

President Viktor Janoekovitsj vindt dat de maatschappelijke organisaties meer hun best moeten doen om weeskinderen in gezinnen te plaatsen en waar ze toch op weeshuizen zijn aangewezen, te zorgen voor passend onderdak als ze daar te oud voor zijn geworden. De president deed een beroep op de minister van Sociale Zaken, maar ook op regionale en lokale autoriteiten die vaak niet eens een beleid hebben hoe ze om gaan met weeskinderen en zogenoemde sociale wezen, kinderen die uit de ouderlijke macht zijn ontzet.

"Het is onacceptabel dat er dit jaar in een op de drie districten nog niet een kind in een gezin kon worden ondergebracht'', zei Janoekovitsj woensdag tijdens een bijeenkomst in Kiev waarop de kinderrechten centraal stonden. Hij wil dat ook nieuwe vormen van opvang voor weeskinderen worden gevonden en vindt dat het nieuwe kabinet voor voldoende financiële middelen daarvoor dient te zorgen.

De weeskinderen vormen een groot probleem in Oekraïne, los van het leed dat deze kinderen mee moeten maken. Er leven circa 100.000 kinderen in weeshuizen en internaten, waar ze op hun zestiende uit moeten. Vervolgens komen deze jongeren op eigen benen. De (lokale) overheid dient voor onderdak en werk te zorgen, maar ziet daar vaak geen kans toe. Veel jongeren belanden dan ook op straat of wonen ergens onder belabberde omstandigheden.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: