woensdag 19 december 2012

Koezmin dubbelzinnig over toekomst Timosjenko

Of oud-premier Joelia Timosjenko op vrije voeten kan komen vanwege haar slechte gezondheidstoestand? Plaatsvervangend procureur-generaal Renat Koezmin, de op een na hoogste man van het Openbaar Ministerie, ziet de noodzaak er niet van in, maar sluit het evenmin uit. In de krant Komsomolskaja Pravda geeft hij aan dat er een lijst is met ziekten en gebreken waardoor een gevangene kan worden ontslagen. Tijdelijk, want na herstel dient de veroordeelde zich dan wel weer te melden in de gevangenis. Koezmin vermeldt er echter bij dat de rugklachten van Timosjenko zeker niet op deze lijst staan.

Er zijn andere manieren om haar op vrije voeten te krijgen, aldus Koezmin. Amnestie is er een van, maar ook een wetswijziging die machtsmisbruik in een bestuurlijke functie niet langer strafbaar stelt. Op de vraag of Timosjenko eerder op vrije voeten komt dan na de zeven jaar gevangenisstraf waarvoor zij eerder is veroordeeld, antwoordt Koezmin: ''Niets is onmogelijk.''

In het krantenartikel wordt niet ingegaan op de vraag of het Openbaar Ministerie Timosjenko uiteindelijk zal dwingen de rechtszaak tegen haar wegens belastingontduiking in de UESU-kwestie bij te wonen. Timosjenko's advocaat gaf woensdag echter te kennen dat daarvan wel degelijk sprake is. Het OM zou haar beslist op 18 januari in de rechtszaal willen zien, ziek of niet.

Koezmin zei wel dat hij de Amerikaanse ambassadeur John Teft heeft gevraagd hem een visum te bezorgen. Hij zou door president Barack Obama uitgenodigd zijn voor het nuttigen van een ontbijt in het Witte Huis. Koezmin had een multi-entry visum, maar dat werd hem eerder ontnomen. Hij kwam bovendien vorige week met de mededeling dat een complot tegen hem was ontdekt om hem te arresteren, zo gauw hij voet aan de grond zou zetten in de Verenigde Staten.

Bronnen: Interfax, Ukrinform

Geen opmerkingen: